top of page
8.jpg

Vuonna 2016 meidät sysäsi toimimaan ahdistus lähestyvästä kestävyyskriisistä, ja teimme täyden elämäntapamuutoksen suhteessa ruokaan.

3.jpg

Me kasvoimme maitotilalla ja maaseudulla, seuraten läheltä miten suomalainen ruoka syntyy ja päätyy koteihimme. Vaikka luonnosta ja eläimistä Suomessa pidetään huolta ja niihin tunnetaan läheistä sidettä, niin olemme kuitenkin kaikki heräämässä todellisuuteen ja tulevaisuuteen, jossa se ei enää riitä. Vuonna 2016 meidät sysäsi toimimaan ahdistus lähestyvästä kestävyyskriisistä, ja teimme täyden elämäntapamuutoksen suhteessa ruokaan. Makukriteerimme olivat silti korkealla etsiessämme hyvää syötävää ja juotavaa maitotuotteiden tilalle, emme todellakaan halunneet tyytyä korvikeajatteluun loppuelämäksemme. Kotimaisia, turvallisista ja tutuista raaka-aineista valmistettuja tuotteita oli niin ikään vaikea löytää. 

 

Pohjalaiseen kulttuuriin kuuluu opetella tekemään itse, jos jotain ei löydy valmiina tai se ei vastaa omia vaatimuksia. Me päätimme tehdä kaurasta meijerituotteita. Tähdet olivat ehkä jo valmiiksi oikeassa asennossa: Toinen meistä on kemian tekniikan tohtori ja toisella on tutkinto visuaalisesta viestinnästä, joten täydennämme sujuvasti toisiamme. Perheyrittäjyyskin kulkee meillä suvussa. Tärkeimpänä tähtenä kuitenkin se, että luottamusta ja tukea ei tarvitse erikseen pyytää, kun liikekumppani on oma sisko. Kokeilujen kautta kotikeittiössä syntyneet ensimmäiset lupaavat tuotteet siivittivät uskoamme asiaan, ja perhe ja ystävät tukijoukkoina Mö sai alkunsa sukutilan mailla keväällä 2017. Rakkaiden peruskivien varaan syntyi Suomen ensimmäinen ja ainoa puhdas kaurameijeri.

 

Mö.jpg

Intohimo elämään ja yhteisen tulevaisuutemme suojelu ohjaa Mön polkua maidottomien, kasvipohjaisten tuotteiden kehittäjänä. Samalla olemme sitä mieltä, että suomalaisella maataloudella ja elintarviketuotannolla on tärkeä rooli, paitsi Suomelle, myös kestävän kehityksen suunnannäyttäjänä muulle maailmalle.

 

Kaura on meille osa lapsuusmaisemaa: rauhoittavan kaunista ja silmiä hivelevää. Mölle se on käsin kosketeltavaa ja kullanarvoista uusiutuvaa raaka-ainetta ympäristöhyville herkuille. Kauran ainutlaatuisuus innostaa meitä myös molekyylitasolla tutkimus- ja kehitystyössä. Meijeriprosessin soveltaminen kauraan ja yhdistäminen muihin luonnon raaka-aineisiin on meille syvästi palkitseva prosessi.

 

Ruoka yhdistää ihmisiä, sen äärellä jaetaan ja luodaan läheisyyttä. Ruuan tulisi ennen kaikkea olla iloinen asia, josta saamme nautintoa, terveyttä ja energiaa. Mö haluaa auttaa ylikuormittuvaa maapalloamme ruokkimaan asukkaansa houkuttelevasti, hyvällä omallatunnolla.

 

Tarinamme jatkuu tulevaisuudenkestävien makuelämysten suunnannäyttäjänä, itsenäisenä tuotekehittäjänä ja uuden keksijänä. Annamme kasvot seuraavalle sukupolvelle, suomalaisina ruokakulttuurin edistäjinä. Mö on ympäristöystävällisiä herkkuhetkiä parhaista raaka-aineista, tinkimättömin periaattein, aina lannistumattomalla intohimolla.

bottom of page